2018: Jaar van..

31 december 2018
Blogger/vlogger:Johan Weishaupt
Dit is alweer mijn allerlaatste blog van 2018. Jaar van veel nieuwe dingen en nieuws wat zal plaatsvinden in 2019. Het was denk ik ook het jaar van volop inclusie nieuws. Decembermaand is de maand van terugblikken, dus dat zal ik in deze laatste blog van het jaar doen. Ik blik terug op mijn persoonlijke leven en op gebeurtenissen die plaatsvonden die veel professionals en mensen die zelf een beperking hebben aangaan.
 

 

Inclusie was dit jaar volop in de media. Er verschenen diverse berichten in de media. Je zou wellicht kunnen zeggen dat inclusie het woord van 2018 was.

 Ik noem een aantal:

  • Studenten met beperking onvoldoende voorbereid op de arbeidsmarkt.

https://www.scienceguide.nl/2018/12/studenten-met-beperking-worden-onvoldoende-voorbereid-op-arbeidsmarkt/?fbclid=IwAR3Kl7vyZ9bFLWmsuFEdpZl-Qerfoi5sa0MIt9OHk4RLvFcv5ZeUeSCBbUo

  • Van Ark over Wijzigingen in de Wajong

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/staatssecretaris-van-ark-over-wijzigingen-de-wajong?fbclid=IwAR1MNz7ZrDcgtF4RezfjJwuxFvhYU9QX5tJBu8dgGmcK4jW75Xyzztqk8SE

  • De plannen van de overheid om mensen met beperking beter aan werk te helpen

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/11/20/eenvoudiger-aan-het-werk-met-een-arbeidsbeperking?fbclid=IwAR2XytnR3iavd3es7hlO4jLxBvXyAUKJGZv0tQyPrmzeybePd31pUWF283I

 Eerder dit jaar liet Van Ark namelijk weten in een persbericht dat er nog te veel mensen met een beperking niet aan het werk komen.

  • Heel Holland Bakt als voorloper van inclusie in de media (kandidaat met beperking en veel talent)

https://www.linkedin.com/pulse/heel-holland-bakt-als-voorloper-van-inclusie-de-media-van-kesteren

Daarnaast kwam dit jaar het heugelijke nieuws dat er ook bij het praktijkonderwijs meer gekeken zal worden naar talent door ook hun mogelijkheid tot het halen van een diploma te geven en gingen de loondispensatie plannen van tafel.

Ook kwamen er diverse berichten dat evenementen ook steeds inclusiever worden en dat ook onderwijsinstellingen hun studenten steeds meer voorbereiden op een samenleving waar mensen met een beperking onderdeel van zijn. Ik doel hier bijvoorbeeld op dit onlangs verschenen bericht; https://www.saxion.nl/nieuws/2018/12/conferentie-all-inclusive-hospitality-bij-saxion-in-apeldoorn?fbclid=IwAR2df8tkk0fE79XhWkYL2T1ynuBy6B-1fd_JhXsxLgqUuMxQbDasGTb3PfE. Ik denk dat deze bewustwording nog wel meer mag en verwacht dat hier volgend jaar nog meer focus op komt te liggen op allerlei terreinen en bij allerlei instellingen. Dit verwacht ik, omdat het VN-verdrag steeds meer van zich laat horen,en dit vraagt nieuwe kennis die in een reguliere omgeving nog niet altijd standaard aanwezig is.

Persoonlijke gebeurtenissen

             

Dit jaar kreeg ik drie nieuwe rolstoelen om mijn zelfstandigheid, mobiliteit te vergroten. Neem hierin altijd de regie.  Zie foto's.  Daarnaast nam ik na een aantal jaren afscheid van de opleidingscommisie en van de belangengroep voor mensen met een beperking. Daarnaast kreeg mijn baan langzaam meer vorm en kreeg ik de kans onderzoek te doen bij het lectoraat Juridische aspecten van de Arbeidsmarkt naar de informatievoorziening van arbeidsbeperkten. Ook deed ik een inventarisatie naar de fysieke toegankelijkheid van het schoolgebouw. Ik ben ontzettend blij met deze kansen, waarbij het belangrijk is dat je viooraf goed op de hoogte bent van alle regelgeving. Mijn ervaring is dat het voor iedereen een doolhof is, waardoor processen soms langer duren dan we met elkaar willen, ondanks alle inzet van iedereen. Het vraagt voor iedereen geduld en doorzettingsvermogen. Ik merk wel dat er ontzettend veel bereidheid is bij werkgevers, alleen het doolhof soms een storend element is bij veel werkzoekenden met een beperking.  

Naast het afsluiten van werkzaamheden stond 2018 ook in het teken van nieuwe uitdagingen. Ik werd in januari gevraagd voor de Raad van Advies van Ict for Specials. Hier voel ik mij zeer vereerd voor. ICT en technologie biedt vele kansen om het leven van mensen met een beperking aangenamer te maken. Ik ben blij dat wij hieraan mogen bijdragen met ICT for specials en zie uit dit voort te zetten komend jaar. Voor meer informatie kun je kijken op: http://ictforspecials.nl. Ook heb ik dit jaar een contract gekregen op de Hanzehogeschool  en is duidelijk geworden dat deze komend jaar verlengt zal worden

Verder dit jaar definitief besloten dat we per maart 2019 gaan verhuizen. Na 6 jaar is het tijd voor een nieuwe stap met meer ruimte en een eigen tuin. Zien er erg naar uit! Voor iedereen met een beperking die ook ooit wil verhuizen, jaag je dromen na en sta voor een leven die je kunt inrichten naar eigen wensen en behoeften.

 Een vooruitblik op 2019 

Komend jaar wordt dus een zeer vernieuwend jaar met nieuwe dingen en uitdagingen. Ik weet zeker dat ook op werkgebied de nodige nieuwe uitdagingen zullen komen. Dit geeft mij energie en hoop dat in 2019 nog meer mensen met een beperking kunnen werken, leren en volwaardig leven en hiermee bouwen we steeds verder aan een inclusieve samenleving, een samenleving waar ruimte is voor ieders talent en waar iedereen optimale kansen krijgt deze te ontwikkelen.

Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling!

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Nog geen reactie

Blogger/vlogger

 

Johan Weishaupt

Mijn naam is Johan weishaupt. Ik werk op de Hanzehogeschool als projectmedewerker,trainer en onderzoeker. ik ben erg gedreven in de missie een inclusieve samenleving te creƫren . De reden waarom ik hier blog is, omdat ik vind dat de mogelijkheden van mensen met een beperking vaak niet gezien worden. Dit platform kan hier mogelijk aan bijdragen dit te verbeteren.

j.a.weishaupt@pl.hanze.nl