Chronische aandoening, studeren en dan ook nog werken?

20 oktober 2017
Blogger/vlogger:Denise
Je begint met goede moed aan een studie. Je studeert hard en het lijkt goed te lukken. Maar dan komt de rekening... Waar betaal je dat van? Een bijbaantje is geen optie. Wat doe je dan...
 

Ik begon vorig jaar met mijn studie en had er erg veel zin in. Ik deed hard mijn best en dat kon je ook zien aan mijn cijfers. Die zagen er namelijk prima uit. Ik leek alles in de hand te hebben. Ik had namelijk een heel plan opgezet hoe ik mijn studie zou financieren. 

Mijn plan was om al het geld wat ik verdiende met mijn bijbaantje bij de Jumbo te gebruiken voor het collegegeld. Dat was natuurlijk niet genoeg dus zou ik de rest opvangen met de aanvullende studiebeurs en een kleine lening ernaast. Dat leek me een slim plan, maar mijn opa (die vroeger bankier was) vond dat een minder goed idee en raadde me aan om meer te lenen aangezien de rente zo laag is. Dus dat deed ik.

Maar het ging niet zo goed bij de jumbo. Ik deed wel hard mijn best en deed alles precies zoals de jumbo wilde, maar ik was uitgeput elke keer als ik klaar was met werken. En ik werkte maar 5 uur per week, ik werkte elke zaterdag van 8 tot 1 uur. Ik dacht; dan heb ik nog genoeg 'dag' over om wat aan mijn huiswerk te doen en misschien nog wat leuks te doen. Nou niet dus. Elke keer kwam ik om half 2 thuis en was helemaal gesloopt. Ik had altijd de hele zaterdag nodig om uit te rusten en dan de zondag om huiswerk te maken en dan heb je nog de verplichte feestjes. Weg weekend. Zo raakte ik steeds meer overspannen.

Dus heb ik daar ontslag genomen, ik kon het werk gewoon niet meer aan. Dus ja, daar ging mijn hele financiële plan. Ik ben daarna nog op zoek gegaan naar andere baantjes maar het werd allemaal niets. Dus mijn schulden liepen steeds verder op.

Tot ik op internet tips opzocht voor studeren met een handicap. Daar stond dat er iets bestond als een individuele studietoeslag. Ofwel geld als je niet kan werken. Dat was mijn redding dacht ik. Dus begon ik alles te verzamelen wat de gemeente Eindhoven als bewijs wilde hebben, dat ik daadwerkelijk niet kan werken en een chronische aandoening heb.

Maar wat is dat een werk zeg. Het lijkt best weinig en makkelijk, maar dat is het dus niet. Je hebt nodig:

  • 'Een geldig identiteitsbewijs,
  • Een medische verklaring waaruit blijkt dat je niet of slechts gedeeltelijk in staat bent om het wettelijk minimumloon te verdienen,
  • Een verklaring van school waaruit blijkt dat je vanwege je beperking langer over de studie mag doen,
  • Gegevens waaruit blijkt wanneer je begint met studeren en wat de verwachtte einddatum is van je studie,
  • Gegevens waaruit blijkt dat/of je studiefinanciering ontvangt'1

Het begint alleen al met het verkrijgen van een medische verklaring. Ik belde eerst de reumatoloog, die was natuurlijk niet bereikbaar op bepaalde tijden. Dus volgende dag weer gebeld, het antwoord; "Dat mogen wij u niet geven." Wat?!? Dus ik kan zelf geen formulier aanvragen waarin staat dat ik echt reuma heb. Zacht uitgedrukt kan ik zeggen dat ik het er niet mee eens ben. Uiteindelijk na eindeloze telefoongesprekjes en heen en weer bellen is het me eindelijk gelukt. De huisarts was namelijk zo lief om een mail uit te printen die mijn reumatoloog naar haar toegestuurd had. Met daarin een vage beschrijving dat ik reumatische klachten heb en een heleboel moeilijke woorden. Dat is hopelijk genoeg dacht ik.

Daarna een verklaring van school, dat was ook niet gemakkelijk. De beschrijving op de site is namelijk heel vaag. Wat wil de gemeente Eindhoven precies van jouw school? Ik had zelf ook geen idee dus ben ik ermee naar mijn decaan gegaan. Gelukkig had zij wel enig idee van wat zou kunnen werken. Namelijk een formulier van Duo waarin je dus een extra jaar studiefinanciering enzo aanvraagt voor het geval dat je blijft zitten en een chronische aandoening hebt.

Maar die moeten wel echt zijn, dus invullen maar. Eerst een handtekening van de decaan en van mij en dan een van, ja je raad het niet, de huisarts of reumatoloog. Zucht, begint het hele spelletje weer van voor af aan. Gelukkig viel dit wel mee en kon ik redelijk snel naar de huisarts. Ze snapte er allemaal niet veel van maar heeft er een heleboel stempels en handtekeningen op gezet. Yes, weer een karwij plat.2

Nu alleen het allerlaatste nog. Ik heb voor de zekerheid zelf nog een brief geschreven waarin ik de hele situatie uitgelegd heb. En dan opsturen maar! Maar daar zit meestal ook nog een addertje bij. Want wat als het zoek raakt in de post of op het gemeentehuis? Dus heb ik zelf alle formulieren naar het gemeentehuis gebracht en heb zelfs nog gevraagd om een bevestiging van ontvangst. Want als het om geld gaat zijn de meeste gemeente maar al te "vergeetachtig".

Alles gelukt, eindelijk. En nu... afwachten...

En dan 6 weken later, kijk ik op mijn bankrekening en wat staat daar. Het geld van de gemeente is gestort! Mijn geldzorgen zijn voorbij!

Tip: Stuur nooit de originele formulieren op! Maak altijd kopieën!

 

 

1 (letterlijk overgenomen van https://www.eindhoven.nl/inkomen-zorg-en-onderwijs/inkomen/inkomensondersteuning/individuele-studietoeslag?keyword=Individuele studietoeslag)

2 Brabantse uitspraak: het is gelukt

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Nog geen reactie

Blogger/vlogger

 

Denise

Ik ben Denise van Uitregt en ik ben 19 jaar oud. Ik ben verandert van studie en ik doe nu gespecialiseerd pedagogisch medewerker (kinderopvang) bij summa. Ik heb Fibromyalgie en daardoor gaat niet alles zomaar vanzelf. Ik hou erg van schrijven en hoop dat ik jullie kan helpen met mijn verhalen.

denisevanuitregt@gmail.com

Recente blogs & vlogs

 
25 januari 2019

Solliciteren met ASS

 
08 januari 2019

Studievertraging: zo erg is het helemaal niet.

 
31 december 2018

2018: Jaar van..

 
30 december 2018

VN-verdrag: Weet jij wat het is?

 
30 december 2018

Van studie naar een echte baan: rete-spannend!

Ga naar alle blogs & vlogs