Goed voorbeeld, doet goed volgen ...

11 januari 2018
Blogger/vlogger:Johan Weishaupt
Het jaar 2018 is gestart en laat ik beginnen met iedereen een heel goed, gezond, liefdevol en succesvol gelukkig jaar wensen met ook veel succes bij studie of werk. Dit jaar zal ik ook weer regelmatig bloggen voor Handicap+Studie. In deze blog ga ik in op het belang van het goede voorbeeld geven door de overheid. Aangezien ik dit erg belangrijk vind zal ik twee blogs schrijven over dit thema. Binnenkort volgt blog 2 over dit thema, waarvoor ik talenten met een beperking, die werkzaam zijn bij een overheidsinstelling zal interviewen.
 

 

De overheid hecht veel waarde aan de participatiesamenleving en een samenleving waarin iedereen zoveel mogelijk doet aan inclusie. Een visie waar ik mij volledig in kan vinden en waar ik 100% voor sta. Ik geloof erin, dat wanneer mensen meedoen hun eigenwaarde omhoog gaat en ze erkent worden in diegene wie ze zijn. Nu denken veel mensen, vooral professionals die al jaren in het sociaal domein werken of in het onderwijs; dat deden we toch al? Dit is toch niet helemaal waar. Ik denk dat we lange tijd de verwachtingspatronen van mensen met een beperking niet zo hoog hadden, waardoor ze regelmatig onderschat werden uit angst dat het teveel wordt voor de persoon met een beperking. Hierbij wordt voorbijgegaan dat een persoon meer is dan een beperking en ook zeker mogelijkheden heeft. Het vraagt alleen een investering om deze mogelijkheden ook echt boven tafel te krijgen en te kijken welke eventuele ondersteuning hierbij op maat nodig is. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om in hokjes te denken, dan dat je met die persoon gaat zitten en denkt wat vraagt deze persoon. Ik wil hierbij oproepen af te stappen van hokjes denken, ga het gesprek face-to-face aan, want anders zorgen we met elkaar nog steeds niet dat we naar de persoon kijken, maar blijven we vergeten dat ieder mens uniek is. Op termijn denk ik ook dat wanneer we mensen niet gaan benaderen als uniek persoon we deze mensen te kort doen en we hun talent niet zullen ontdekken. De inlusieve samenleving vraagt dus om maatwerk en het persoonlijke gesprek. Dit hoeft niet altijd in leve de lijve, maar een vast contactpersoon, waar in elk geval de eerste gesprekken mee plaatsvinden is erg belangrijk.

Doet u het zelf ook?

 

De overheid heeft hierin een grote rol.  We hebben allemaal in de media kunnen lezen dat zij achterblijven met het realiseren van banen. Dit betreur ik erg, want hoe wil je nu verwachten als overheid dat we mensen met een beperking meer laten participeren als de overheid het zelf niet eens doet. Dus overheid: “goed voorbeeld, doet goed volgen” en laat zelf ook zien dat je gelooft in het talent van mensen met een beperking. Het laten zien van voorbeelden die succesvol aan het werk zijn werkt erg goed en trekt mogelijk ook bedrijven of organisaties over de streep die nu twijfelen. Ben je een overheidsinstelling of werk je bij de overheid laat je informeren over de mogelijkheden door bijvoorbeeld iemand met een beperking die werkt in je netwerk.  Daarnaast denk ik dat juiste beeldvorming over mensen met een beperking belangrijk is.  Ik weet uit ervaring dat hier ook nog veel te winnen is. Ik las bijvoorbeeld laatst een interview, waarin beweerd werd door iemand van de overheid die mensen naar werk begeleid, dat mensen met een beperking niet stressbestendig zijn en geen directiesecretaresse kunnen zijn, als je dit zo beweerd heb je dus niet door dat er ook mensen met een arbeidsbeperking kunnen zijn die dit prima kunnen doen. Ik vind dit soort beweringen, erg hokjes denken en in dit artikel las ik nergens over de mogelijkheden van mensen met een beperking, maar er werd vooral ingezoomd op wat ze niet konden en hoeveel begeleiding er nodig is.  Ik denk dat het probleem juist zit in beeldvorming, want er zijn vele begeleidingsvormen mogelijk. Ik hoor dat mensen nu vaak niet eens worden uitgenodigd voor een gesprek en dit zijn zelfs mensen die universitair geschoold zijn.  Het binnen komen bij een bedrijf voor een gesprek lijkt mij de start. Dit is mogelijk wanneer we met elkaar open staan voor maatwerk, het gesprek aangaan en diversiteit niet zien als last, maar als kracht. Begeleiding is zeker soms nodig, maar wanneer je een reguliere werknemer als mentor aanstelt heb je daar als werkgever weinig werk van en de reguliere werknemer heeft er dan een leuke klus bij. Bovendien gaat het vaak meer om een beleving van meer werk dan dat het ook daadwerkelijk meer werk is. Een reguliere werknemer heeft immers ook begeleiding en support nodig.  Het is in veel gevallen vooral anders en dat is een kwestie van acceptatie en de kracht zien van diversiteit. Dit is nog een belangrijk leerpunt voor ons als samenleving en kan goed veranderen, wanneer er in onze leefomgeving, school, werk, hobby, sportclub, steeds meer mensen met een beperking zichtbaar zijn als werknemer, studiegenoot of teamgenoot, afhankelijk van de setting.

Maatschappelijke organisaties: hoe goed geven zij het goede voorbeeld? 

Tevens vind ik het belangrijk dat maatschappelijke organisaties, die mensen begeleiden met een beperking ook mensen met een beperking aannemen als werknemer, want beste organisaties, ook jullie hebben een voorbeeldfunctie. Er zijn hiervan zeker goede voorbeelden, maar het kan nog veel meer!  Er wordt te snel gedacht dat hun organisatie deze mensen niks kan bieden. Mensen met een arbeidsbeperking zijn er met alle niveaus, dus start met werven en zet de vooroordelen buiten boord!  

Zoals de titel al zegt: “goed voorbeeld doet goed volgen”  overheid,  neem het mee als goede voornemen voor 2018 en werkzoekende, laat de overheid zien dat je hen veel te bieden hebt!

Succes! 

 

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Nog geen reactie

Blogger/vlogger

 

Johan Weishaupt

Mijn naam is Johan weishaupt. Ik werk op de Hanzehogeschool als projectmedewerker,trainer en onderzoeker. ik ben erg gedreven in de missie een inclusieve samenleving te creƫren . De reden waarom ik hier blog is, omdat ik vind dat de mogelijkheden van mensen met een beperking vaak niet gezien worden. Dit platform kan hier mogelijk aan bijdragen dit te verbeteren.

j.a.weishaupt@pl.hanze.nl

Recente blogs & vlogs

 
25 januari 2019

Solliciteren met ASS

 
08 januari 2019

Studievertraging: zo erg is het helemaal niet.

 
31 december 2018

2018: Jaar van..

 
30 december 2018

VN-verdrag: Weet jij wat het is?

 
30 december 2018

Van studie naar een echte baan: rete-spannend!

Ga naar alle blogs & vlogs