Oh, wat een jaar!

We zijn alweer aangekomen in de laatste maand van 2017. Dit betekent de tijd van jaaroverzichten, lijstjes met de beste muziek en opvallendste nieuwsfeiten. Mede daarom zal ik deze traditie niet doorbreken en in deze alweer derde blog vooral terug te blikken op mijn afgelopen jaar. Twee woorden die hierbij voor mij van toepassing zijn zijn afstuderen en uitdagingen. Wat heeft mij het jaar gebracht en welke leermomenten wil ik ook jullie graag meegeven? Je leest het in deze laatste blog van mij van 2017.
 

Het jaar 2017 startte voor mij druk. Ik begon dit jaar met afstuderen. Dit afstuderen bestond voor mij uit een scriptie, portfolio onderzoekende professional en de vakken: Ondernemende professional en dillema’s. Deze vakken deden we in tweetallen, zodat we meteen leerde samenwerken. Wanneer je beperking van invloed is op de samenwerking, bijvoorbeeld dat je minder aanwezig kunt zijn of minder snel teksten kunt schrijven, wees hier dan open over. Het voorkomt ergernis en is tevens een leermoment, waar je je werkzame leven profijt van kan hebben. Wees ook vooral creatief in het kijken naar mogelijkheden. Kan de bespreking bijvoorbeeld ook digitaal via skype plaatsvinden, zodat je toch een bijdrage kan leveren? Een ergotherapeut kan hierbij mogelijk nuttig zijn. Deze therapeut kan met je meedenken naar mogelijkheden, ook bij onzichtbare beperkingen. Ik heb zelf ook weer ergotherapie sinds dit jaar. Dit om o.a. mijn zithouding in de gaten te houden. Een goede presentatie helpt ook bij het vinden van werk.

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt en zelf misschien ook weet. Tevens zijn er stichtingen die op gebied van ICT- voorzieningen graag helpen. Je kunt hier via huisarts, ziekenhuis, gemeente of met welke hulpinstatie je te hebt door worden doorverwezen. Weet je hulpinstantie het niet of heb je deze niet. In deze situaties zou ik je eigen gemeente vragen. De gemeente is verplicht je te helpen bij ondersteuningsvragen. Zij kunnen in elk geval doorverwijzen. Het is wel belangrijk dat je hier eigen regie in neemt, omdat jij als student met beperking de ervaringsdeskundige van je eigen unieke verhaal bent.  Ieder is immers uniek.

2017: jaar van afstuderen

Voor het afstuderen stond een halfjaar. Dit is mij ook in een halfjaar gelukt, omdat ik er verder niet naast werkte en mij volledig focuste op de studie. Ik zat al wel in de opleidingscommissie. Wanneer het door je beperking het niet in een halfjaar lukt, zou ik willen adviseren aan alle studenten met een beperking dit op tijd aan te geven. Studieverlenging is mogelijk. Dit loopt dan vaak via decanaat of aandachtfunctionaris studeren met beperking. Deze zelfde regeling is van toepassing wanneer je BSA dreigt te krijgen door te weinig EC. Je kunt dan ook langer studiefinanciering krijgen. Trek op tijd aan de bel, want dit verhoogd het studiesucces en lijkt mij voor jezelf wel zo prettig wanneer je er alle energie in hebt gestopt toch?

Diploma-uitreiking

 

                        

 

In maart 2017 was het dan zover, de diploma-uitreiking! Het harde werken werd beloond. Een diploma-uitreiking is natuurlijk altijd een bijzonder moment. Dit was het ook voor mij. ik weet uit ervaring dat onderwijsinstellingen  soms ook lage verwachtingen hebben van mensen met een beperking. Met nu twee diploma’s op zak mbo 4 en hbo heb ik bewezen dat ik het zeker  kan. Nu jaren verder is het kijken naar mensen met een beperking gelukkig ook  verbeterd.  Dit neemt niet weg dat ik denk dat begeleiders en onderwijsprofessionals in sommige  situaties nog veel te beschermend zijn tegenover mensen met een beperking en we ze nog teveel in hokjes stoppen, waardoor we vergeten te kijken naar het talent van mensen met een beperking. Daarnaast moeten we denk ik ook niet te bang zijn voor een keer een tegenslag. Zie een tegenslag als leermoment.  Ontwikkelingen als passend onderwijs juich ik dan ook erg toe. Het biedt bij uitstek de mogelijkheid om optimale kansen te creëren voor iedereen ongeacht beperking en het biedt de kans dat mensen met en zonder beperking van elkaar kunnen leren. Ik ben ervan overtuigd dat beide groepen elkaar kunnen verrijken. Landelijk zijn er ook goede voorbeelden te vinden, waarin speciaal en regulieronderwijs elkaar vindt. Regulier als standaard en speciaal als het moet. Deze ontwikkeling vind ik geweldig. Ik denk dat het de participatiekansen mogelijk ook kan vergroten, want de kennismaking in de maatschappij heeft daarmee al plaatsgevonden. Ik weet uit ervaring dat je dan beter weet welke vragen er heersen bij mensen zonder beperking. Tevens kweek je bij mensen zonder beperking zo meer kennis over jouw talent ondanks een beperking. Door deze inclusieve samenleving zorg je ervoor dat mensen een realistischer beeld krijgen van de samenleving en verhoogt dit de eigenwaarde van mensen met een beperking.  

En dan?

Na het afstuderen was het een hele zoektocht zoals ik in mijn blog “wie, wat waar?” al beschreef. Ik merkte dat een hbo afgestudeerde met een beperking in veel gevallen een vergeten groep is. Ik doe nu 24 uur werkzaamheden op de Hanzehogeschool ongeveer gelijk sinds mijn afstuderen. Ik ben o.a. aanspreekpunt voor studenten in de opleidingscommissie. Ik zit tevens in de adviescommissie studeren met een beperking op school. Wij geven hier adviezen aan CVB en worden hierin o.a. gevraagd om Feedback te geven aangaande beleid studeren met een beperking. De constructie waarin ik deze werkzaamheden doe is nog steeds een zoektocht. Ik merk hierbij grote betrokkenheid dit zo goed mogelijk te willen doen. Ik merk dat organisaties in het algemeen niet gewend zijn aan mensen met een beperking die diploma’s hebben en willen werken. Dit is niet de eerste groep waar aan gedacht wordt bij de participatiewet is mijn ervaring. 

Verder zit ik sinds dit jaar bij de stichting Wiel & Deal, waarin een normaal studeerbaar leven voor de student met een beperking centraal staat. Momenteel staan de werkzaamheden voor deze stichting even op lager pitje. Verder zat ik ook dit jaar nog steeds in de belangengroep voor mensen met Wajong. Mijn laatste toegevoegde klus is het schrijven van blogs voor Handicap+studie. Hiermee wil ik de zichtbaarheid van mensen met een beperking   maar mensen met vooral veel talenten vergroten. Daarnaast heb ik dit jaar diverse interviews mogen doen. Dit is ook een tip om je zichtbaarheid te vergroten, als je werkzoekend met een beperking bent.

Ik kijk terug op een succesvol jaar met het afronden van de fase studie en de nodige nieuwe klussen en een aantal interessante interviews, waar ik veel plezier aan beleefd heb. Tevens er wel achter dat er nog grote uitdagingen zijn op de arbeidsmarkt, want er zitten helaas nog heel veel mensen met beperkingen thuis. Dit moeten we niet willen als inclusieve samenleving, dus roep iedereen op te bouwen aan de incisieve samenleving.  Presentatrice en ambassadeur Lucille Werner licht het onlangs toe in BNN-Vara talkshow Pauw. Kijk het hier terug https://pauw.bnnvara.nl/media/379918

Ik wens al mijn bloglezers fijne feestdagen en een goede jaarwisseling. Tot volgend jaar met weer een nieuwe blog!

 

 

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Nog geen reactie

Blogger/vlogger

 

Johan Weishaupt

Mijn naam is Johan weishaupt. Ik werk op de Hanzehogeschool als projectmedewerker,trainer en onderzoeker. ik ben erg gedreven in de missie een inclusieve samenleving te creƫren . De reden waarom ik hier blog is, omdat ik vind dat de mogelijkheden van mensen met een beperking vaak niet gezien worden. Dit platform kan hier mogelijk aan bijdragen dit te verbeteren.

j.a.weishaupt@pl.hanze.nl

Recente blogs & vlogs

 
25 januari 2019

Solliciteren met ASS

 
08 januari 2019

Studievertraging: zo erg is het helemaal niet.

 
31 december 2018

2018: Jaar van..

 
30 december 2018

VN-verdrag: Weet jij wat het is?

 
30 december 2018

Van studie naar een echte baan: rete-spannend!

Ga naar alle blogs & vlogs