Why doelgroep tell me why?

01 februari 2018
Blogger/vlogger:Johan Weishaupt
In deze blog ga ik in op wat van belang is voor je gaat werken met een beperking en waar de werkzoekende zoal op kan letten. Tevens ga ik in op de voortdurende discussie over wie wel en niet in de doelgroep vallen. Ik geef hierover mijn visie op basis van resultaten van KRO/NCRV De Monitor.
 

Voor je gaat werken is het belangrijk dat jezelf goed kent en weet waar je kwaliteiten liggen en op welk vlak je van meerwaarde kunt zijn voor het bedrijf of organisatie waar je wilt gaan werken. Het is hierbij handig dat je een soort 'paspoort' maakt van wie je bent. Zeker wanneer je door omstandigheden gaten in je cv hebt, is het van belang dat je voorbereidt bent op mogelijke vragen die hierover gesteld kunnen worden. Schrijf dit vooraf voor jezelf op en indien nodig vraag mensen in je omgeving met ervaring met solliciteren om tips. Neem het stuur in handen. Op deze manier kun je veel van elkaar leren. Om de overgang van onderwijs naar de arbeidsmarkt soepeler te laten verlopen denk ik dat het goed is er in de onderwijssituatie al vroeg aandacht is voor de arbeidsmarkt. Mijn ervaring is namelijk dat begeleiders en anderen mensen rondom de student of werknemer met een beperking het lastig vinden het probleemgericht werken los te laten, waardoor zelfstigmatisering op de loer ligt. Bovendien doet het geen recht aan de eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkeling van de werkzoekende. Ik denk dat wanneer we letterlijk de persoon met een beperking meer stem geven ze veel meer zelfvertrouwen en eigenwaarde zullen krijgen. Het is aan het onderwijs en begeleiders uit het sociale domein hen hier zo goed mogelijk op voor te bereiden en in uit te dagen. Dit begeleiden kan ook bestaan uit aanmoedigen en vooral niet teveel uit handen nemen. Als begeleider in welke vorm ook, of dit nu vanuit onderwijs of het sociaal domein is ben je de aan-moediger in het proces en geloof je in mogelijkheden en hierin coach je. Hierbij worden vooroordelen of eerdere ervaringen soms even opzijgezet. Het draait ook hierbij weer om maatwerk en het vermogen situaties te kunnen analyseren en observeren. Vergeet hierbij ook vooral niet omgevingsinvloeden mee te nemen. De IRB-methodiek is hierbij zeer behulpzaam en gaat in op de vraag wat je als persoon met beperking nodig bent om de rollen in je leven te vervullen. De methodiek is gericht op de oplossing in plaats van de beperking.

Ik wil werken en dan?


Wanneer je een beperking hebt, maar geen uitkering of bijstand is de gemeente de plek waar je moet zijn voor vragen en ondersteuning. Voorbeeld waar je dan terecht kunt is bijvoorbeeld werkplein of een wijkteam. Weet je niet precies bij welk loket je in jouw gemeente moet zijn, bel dan gewoon het algemene nummer van je gemeente.
Om als persoon met een beperking aan het werk te gaan en je hebt een Wajong of WIA is het belangrijk dat je door het UWV arbeidsvermogen hebt toegekend. Dit is belangrijk, omdat zij je dan kunnen ondersteunen met je zoektocht naar werk. Wanneer je geen arbeidsvermogen hebt toegekend, maar je vindt zelfstandig toch werk heb je wel recht op voorzieningen als bijvoorbeeld no-risk, maar op moment dat je weer zonder werkt komt te zitten heb je ook geen job-coaching om je alsnog naar werk te begeleiden. Tevens tel je niet mee als baan, dus de werkgever kan, ondanks dat ze jou in dienst hebben dan toch een boete krijgen. Je staat dan niet in het zogeheten doelgroepregister. Dit register is continu in ontwikkeling.


Bron: website UWV, 2018

Ik ben ervoor om iedereen met een beperking hiervoor mee te laten tellen, ook mensen zonder uitkering, want het blijkt, dat doordat er nu mensen niet in het register staan, zij worden ontslagen voor mensen die wel in het register staan. Zie hiervoor KRO monitor uitzending: https://demonitor.kro-ncrv.nl/uitzendingen/werken-met-een-beperking  Dit is zeer onwenselijk en zorgt ervoor dat mensen die graag willen werken alsnog niet aan het werk komen. Het gaat hierbij om alle niveaus en beperkingen. Je kunt daarom niet zeggen dat ene groep mensen met een beperking gemakkelijker aan het werk komt dan de ander. Zij moeten gewoon op dit moment allemaal meer knokken om de ander te overtuigen van kwaliteiten, omdat er lang door werkgevers niet is hoeven nadenken over kwaliteiten van mensen met een beperking, waardoor er nog vele vooroordelen heersen. Mijn advies is aan de werkzoekende is:  Ga vooral face-to-face het gesprek aan en bewijs de werkgever van je kwaliteiten en het allerbelangrijkste geef niet op! Onjuiste beeldvorming en vooroordelen los je helaas niet direct op, maar gaat procesmatig. Wanneer we met elkaar blijven bouwen aan inclusie wordt dit vast steeds beter. Het register is inmiddels al wat verbetert, maar om het register te komen moet je nog allerlei formuleren invullen. Dit levert veel extra werk, waarbij ook nog vaak informatie wordt gevraagd wat allang bekend is. Ik zou daarom graag zien dat het UWV stopt met het vragen naar dubbele informatie, zodat de werkende zich kan richten op het werk in plaats van alles eromheen. Doordat er nu heel veel onnodige papierwerk is geeft dit veel stress bij veel mensen. Ik vind het zonde, want deze negatieve energie kunnen en willen mensen liever inzetten in een baan waar het talent tot bloei komt. Wanneer arbeidsvermogen wordt afgekeurd vanwege ADL-hulp. Omschrijf dan duidelijk wat deze ADL-hulp inhoudt in de werksituatie. Tevens kun je op basis van voorziening ADL-hulp inhuren via UWV. Vraag hierbij extra expertise van een ergotherapeut om de aanvraag te verstevigen. Ik hoor helaas nog regelmatig dat of de aanvraag wordt afwezen of dat het aantal uren dat wordt gegeven veel te weinig is.

Mijn conclusie mag duidelijk zijn: Why doelgroep tell me why? Laten we iedereen met een beperking gelijkwaardig behandelen en niet zelf in deze groep gaan discrimineren, want dat doen de mensen die weinig ervaring hebben met mensen met een beperking al genoeg. We zijn allemaal mensen met een beperking, waarbij iedere beperking andere talenten en uitdagingen kent en wat samen met mensen zonder beperking de inclusieve samenleving vormt. Wanneer we hier met elkaar in slagen ben ik er zeker van dat de werkvloer nog mooier word, dus laat het woord doelgroep los en zie iedereen met een beperking als potentieel werknemer!

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Nog geen reactie

Blogger/vlogger

 

Johan Weishaupt

Mijn naam is Johan weishaupt. Ik werk op de Hanzehogeschool als projectmedewerker,trainer en onderzoeker. ik ben erg gedreven in de missie een inclusieve samenleving te creƫren . De reden waarom ik hier blog is, omdat ik vind dat de mogelijkheden van mensen met een beperking vaak niet gezien worden. Dit platform kan hier mogelijk aan bijdragen dit te verbeteren.

j.a.weishaupt@pl.hanze.nl

Recente blogs & vlogs

 
25 januari 2019

Solliciteren met ASS

 
08 januari 2019

Studievertraging: zo erg is het helemaal niet.

 
31 december 2018

2018: Jaar van..

 
30 december 2018

VN-verdrag: Weet jij wat het is?

 
30 december 2018

Van studie naar een echte baan: rete-spannend!

Ga naar alle blogs & vlogs