Wie, wat, waar?

18 november 2017
Blogger/vlogger:Johan Weishaupt
Wie, wat, waar? Is precies wat ik mij afvroeg toen ik in maart van dit jaar ben afgestudeerd als Maatschappelijk Werker. Een studie die mij veel heeft geleerd over mijn kracht en over mijn valkuilen. Ik ben ook tot het inzicht gekomen dat de weg na het behalen van een diploma nog veel hobbels kent. Wat is de beste manier van solliciteren? Welke organisaties hebben een netwerk voor werkzoekenden met een middel en hogere beroepsopleiding? In deze blog geef ik jullie graag een klein kijkje in deze zoektocht en geef ik mijn visie op wat hier mogelijk aan verbeterd kan worden. Ik beschrijf niet alleen wat er beter kan, maar geef hierbij ook graag een aantal mogelijke oplossingen, waar werkzoekenden met een beperking, maar ook instanties en andere professionals hopelijk hun voordeel mee kunnen doen.
 

 

Mijn sollicitatie-avontuur is begonnen net als denk ik bij iedereen met het schrijven van diverse brieven, waarin ik geprobeerd heb mijn kennis, vaardigheden en houding voor het voetlicht te brengen. Hierbij heb ik ook aangegeven dat ik vanwege mijn lichamelijke beperking mogelijk kennis kan inbrengen over deze doelgroep. Ik merkte helaas dat deze meerwaarde niet altijd erkent wordt door werkgevers. Dit vind ik jammer, want wanneer je mensen met een beperking op deze manier aan werk kunt helpen, bied je een passende baan aan voor de werkzoekende en de organisatie heeft kennis in huis die er voorheen niet was. Dat lezen we immers regelmatig. Op deze manier heb je dus twee problemen opgelost.  Ik heb het dan nog niet eens over het plezier en de energie die het ook teweeg brengt. Ik zou daarom tegen werkgevers willen zeggen: Wees nieuwsgierig en zie zeker geen beren op de weg en bij twijfel, ga dan bij een collega langs die mensen met een beperking in dienst heeft. Ik weet zeker dat er dan heus mogelijkheden zijn! Nog een aandachtspunt die de route naar werk mogelijk kan verbeteren is kennis over mogelijkheden van werk bij HR-afdelingen voor mensen met een beperking. Mijn ervaring is dat hier vaak slechts beperkte kennis aanwezig is over de mogelijkheden, zeker wanneer je diploma’s bezit. Het lijkt mij verstandig hier aandacht aan te besteden bij HR-opleidingen, aangezien HR ook vaak een “toegangspoort” is om bij een organisatie aan het werk te kunnen. Wellicht is er wel iemand met een beperking die HR heeft gestudeerd die deze mensen wil ondersteunen?  

 Voor alle werkzoekenden die op dit moment volop inzetten om werk te vinden, zou ik willen zeggen, laat je niet afschepen en geloof in jezelf en ook hiervoor is het handig vooral face to face in contact te treden met werkgevers.  Het is daarbij belangrijk dat er goede informatievoorziening komt over bij wie kan ik terecht met een beperking wanneer ik werk zoek en wat zijn de rechten en plichten. Mijn ervaring is dat de informatievoorziening op dit moment beter kan. Dit kan bijvoorbeeld door een duidelijke website met deze informatie. Kun je als werkzoekende met een beperking goed sites maken, zet het dan in je cv is mijn tip.  Daarnaast is het belangrijk dat jobcoaches, hierin een duidelijke coördinerende rol pakken als het gaat om de vraag waar de informatie te vinden is.  Een vraag als: “Kom ik in aanmerking voor een garantiebaan? moet gemakkelijk beantwoord kunnen worden door een website of coach. Uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk dat je als werkzoekende deze informatie zelfstandig kunt opzoeken.  Mijn ervaring is dat dit nu vaak onduidelijk is.  Het vraagt daarbij veel doorzettingsvermogen om de juiste paden te vinden en nog onwenselijker energie die bij veel mensen met een beperking al beperkt is.  Ik vind dit daarom een heel belangrijk actiepunt, niet alleen vanwege het gegeven van de energie, maar vooral, omdat ik het zonde vind  van het talent dat mensen door de enorme zoektocht geen energie meer over houden om te werken. Het werken wordt daardoor onnodig moeilijker gemaakt. Als we mensen aan het werk willen helpen moeten we samen werken om onnodige drempels weg te nemen. Het is hierbij nodig dat instanties als bijvoorbeeld uitkeringsorganisaties geen lange procedures hanteren, op het moment dat er vervoer nodig is of bijvoorbeeld een aangepaste bureaustoel. Deze enorme wachttijden en berg formulieren die hiervoor moeten worden ingevuld zijn niet nodig. Het is hierbij van belang dat een instantie rondom de werkzoekende deze informatie en vraag naar werk goed coördineert. Duidelijke afstemming is hierbij noodzakelijk is mijn ervaring en voorkomt dat de werkzoekende steeds opnieuw intakes heeft en hem steeds dezelfde informatie gevraagd wordt.

Ander pad zonder uitkering?

De groep afgestudeerden met een beperking is divers. Het valt mij op dat er vaak vanuit gegaan wordt dat iemand een Wajong-uitkering heeft.  Dit vind ik een bijzondere aanname, aangezien de mensen die nu 18 zijn geworden veel minder snel een uitkering krijgen. Uit ervaring weet ik ook dat er nu nog maar weinig mensen zijn op Mytylscholen met een uitkering. Ik zou deze werkzoekenden willen adviseren zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de gemeente waar je woont. Zij horen je te ondersteunen bij werk zonder uitkering.  Ik hoop dat gemeentes deze groep niet vergeten en ook voor deze groep maatwerk mogelijk is. In mijn omgeving hoor ik namelijk dat de begeleiding bij gemeentes ook de nodige uitdagingen kent. Als je werkzoekende bent zonder uitkering zou ik dus zeker zelf hier actief achteraangaan. Verder zou het goed zijn dat er duidelijk wordt gemaakt wat het verschil is tussen de verschillende jobcoachesorganisaties. Op deze manier kunnen de werkzoekenden zelf kiezen welke organisatie hem of haar het beste kan helpen. Een goede werkrelatie is als je het mij vraagt namelijk de sleutel tot een succesvolle loopbaan.

Zoals jullie lezen is er dus nog veel werk aan de winkel om de vraag: Wie, wat, waar? goed te kunnen beantwoorden. Let wel, dat alle oplossingen die ik heb aangedragen uitgevoerd kunnen worden met een beperking, dus werkgevers ga ervoor en werkzoekenden ga erop af en draag met jouw baan bij aan een inclusieve samenleving!

Reacties zijn welkom!  

 

Johan Weishaupt

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Nog geen reactie

Blogger/vlogger

 

Johan Weishaupt

Mijn naam is Johan weishaupt. Ik werk op de Hanzehogeschool als projectmedewerker,trainer en onderzoeker. ik ben erg gedreven in de missie een inclusieve samenleving te creƫren . De reden waarom ik hier blog is, omdat ik vind dat de mogelijkheden van mensen met een beperking vaak niet gezien worden. Dit platform kan hier mogelijk aan bijdragen dit te verbeteren.

j.a.weishaupt@pl.hanze.nl

Recente blogs & vlogs

 
25 januari 2019

Solliciteren met ASS

 
08 januari 2019

Studievertraging: zo erg is het helemaal niet.

 
31 december 2018

2018: Jaar van..

 
30 december 2018

VN-verdrag: Weet jij wat het is?

 
30 december 2018

Van studie naar een echte baan: rete-spannend!

Ga naar alle blogs & vlogs