Wel of niet je beperkingen delen?

Bij een onzichtbare beperking heb je de keuze om deze beperking te delen met je klas of er niks over te zeggen. Op het mbo heb ik het wel vertelt en op het hbo niet, maar waarom?
 

Wel vertellen
Bij een onzichtbare beperking heb je de keuze om deze beperking te delen met je klas of er niks over te zeggen. Ik zit nu in het tweede schooljaar van het hbo en daarvoor heb ik 3 jaar een mbo-opleiding gevolgd. Op het mbo heb ik altijd moeten vertellen dat ik een longziekte heb. Ik zeg expres moeten, omdat ik het ook echt moest vertellen van mijzelf en van school. Op heb mbo maakte ik maar halve dagen op school en als ik niks zou zeggen krijg je wel rare situaties. Niet dat er nooit rare situaties zijn ontstaan op het mbo, want ja, je ziet niks en het wordt al gauw vergeten waarom je weg gaat of er een aantal weken niet bent geweest. Deze rare situaties ontstonden door het onbegrip van klasgenoten en docenten waardoor je vragen krijgt en je het weer moet gaan uitleggen. Uitleggen, uitleggen en weer uitleggen... dat kost ook veel energie die ik niet altijd had. Nadat ik mijn mbo-diploma had gehaald was ik er helemaal klaar mee en wilde ik mijn beperkingen niet meer vertellen op het hbo.

Niet vertellen
Maar op het hbo heb ik niks verteld, dit was een bewuste keuze. Ik wist niks van het hbo af en hoe mijn lichaam op deze nieuwe manier van leren zou reageren. Uiteindelijk was het hbo-ritme een ritme wat mijn lichaam bleek te kunnen volgen. Dus, ik hoefde niks te vertellen over mijn beperkingen omdat ik alle lessen kon volgen en zelfs sociale activiteiten kon meedoen (op een gegeven moment moest ik wel drie stappen terug doen hoor maar zolang het duurde was het top). En natuurlijk kwam uiteindelijk iedereen erachter mijn beperkingen, maar niet omdat het moest, maar omdat het ter sprake kwam of omdat ik het wilde vertellen. Dat vond ik erg fijn! 

Toch wel vertellen
Ik heb wel besloten om mijn beperkingen wel met de opleiding op het hbo te delen. In de eerste instantie omdat ik wilde weten of ze mij kunnen helpen als ik langere periode ziek word en wat ze mij kunnen bieden. In het eerste gesprek met mijn slb’er (studieloopbaan begeleider) heb ik laten weten wat mijn beperkingen zijn en meteen gevraagd wat voor voorzieningen de school biedt zodat ik deze kon aanvragen. Dit moet allemaal heel officieel op het hbo, daarom moet je ook op tijd kijken wat je (extra) nodig hebt, dit kan zeker scheelden wanneer je studeert met een beperking. 

Liefs, Fenna
Volg mij ook via mijn blog of op Instagram!

De originele post staat op Hou Het Luchtig.

 

 

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Nog geen reactie

Blogger/vlogger

 

Fenna - Hou Het Luchtig

Ik ben Fenna van Kerckhoven, 21 jaar en ik blog en vlog onder de naam Hou Het Luchtig. Een website waar ik de positieve kant van een beperking laat zien. Ik woon in het zuiden van Nederland en ik studeer hbo-communicatie. Ik ben gek op een goed boek, een gezellig dagje met vriendinnen shoppen, sushi, fotograferen en snowboarden. Op www.houhetluchtig.nl schrijf ik over mijn beperkingen. Ik heb een longziekte (BPD), daardoor ben ik snel ziek en heb ik 30% minder longinhoud. Hierdoor ben ik chronisch moe. Ook heb ik drie krommingen in mijn ruggenwervel (scoliose), dit veroorzaakt pijn in mijn rug. Daarnaast heb ik een prikkelbare darm (PDS) en ik ben dyslectisch. Het lijkt heel veel en dat is het misschien ik ook wel. Maar ik ben ook gewoon Fenna!

info@houhetluchtig.nl

Recente blogs & vlogs

 
25 januari 2019

Solliciteren met ASS

 
08 januari 2019

Studievertraging: zo erg is het helemaal niet.

 
31 december 2018

2018: Jaar van..

 
30 december 2018

VN-verdrag: Weet jij wat het is?

 
30 december 2018

Van studie naar een echte baan: rete-spannend!

Ga naar alle blogs & vlogs