Hier ben ik!

08 november 2017
Blogger/vlogger:Johan Weishaupt
Categorieën:Werk
Mijn allereerste blog op deze site! Mijn naam is dus Johan Weishaupt en vanaf vandaag zal ik regelmatig bloggen! In deze eerste blog neem ik jullie mee in thema zichtbaarheid van de werkzoekende met een beperking. ik vind dit een belangrijk thema, omdat een veel gehoorde klacht is dat de doelgroep te onzichtbaar is. in deze blog ga ik in op wat je hieraan kan doen als werkzoekende, maar ook als begeleider van een werkzoekende. Ik vind zichtbaarheid van de doelgroep om nog een reden belangrijk. Ik heb namelijk de ervaring dat de mogelijkheden van mensen met beperking ook regelmatig onderschat worden.
 

Hoe kunnen we deze doelgroep dan zichtbaarder maken? Het begint ermee dat werkbegeleiders en vrijwillige werkbegeleiders niet over maar met de mensen in gesprek gaan. Hier kwam ik achter toen ik een project deed op stage, waarbij we mensen gingen helpen naar werk. We kregen terug dat we de eerste waren die aan henzelf vroegen wat ze wilden en konden. Het uitgangspunt hierbij was niet de beperking, maar de mogelijkheden. Als je het over de beperking had vroegen we, wat  heb je hierbij nodig? Tijdens het project waarbij ik betrokken was, hebben we hiervoor een handige tool gebruikt. Op deze manier kwamen de mogelijkheden ook echt in beeld en wordt Piet de persoon met die en dat talent in plaats van met die beperking.

 

Zijn we dan echt onvindbaar?

 

Vaak gehoorde klacht is dus dat we als werkzoekende met een beperking onvindbaar zijn. Oplossing hiervoor is o.a. laat jezelf zien op social media als linkedin. Ik weet ook uit mijn eigen ervaring en van mensen met beperking uit mijn omgeving dat mensen met een beperking het soms moeilijk vinden zichzelf te presenteren op de arbeidsmarkt. Ik probeer dit nu te doen door veel te posten wat ik werk gerelateerd doe. Ik daag jullie uit als werkzoekende met beperking dit ook te doen. Het is zonde dit niet te doen, want het digitale tijdperk biedt hiervoor juist tal van mogelijkheden.  Alleen het schrijven van een blog kan hiervan al een voorbeeld zijn. Verder ga ik veel naar bijeenkomsten. Ook een tip voor jullie ga hier vooral heen en neem je CV mee. Wanneer daar ook werkgevers zijn, ben je dus niet alleen meer de ADHD’er of autist, maar wordt je een persoon met een verhaal. Een punt van aandacht is hier nog wel bekendheid van deze bijeenkomsten en organisaties die hier aandacht voor hebben. Ik denk daarom ook dat arbeidsmarkt vaste aandacht moet krijgen voor bijna afgestudeerden op scholen. Welke organisaties kunnen mij helpen aan werk? Wat zijn goede tips om met de beperking juist wel of niet te doen? Zijn nu lang niet altijd bekend met tot gevolg dat ik merk dat er veel afgestudeerden onnodig vrijwilligerswerk doen. In een inclusieve samenleving vind ik dat iedereen de kans moet krijgen op een betaalde baan. Ik denk dat deze kans er zeker is als we de persoon met beperking als persoon gaan benaderen en niet als zijn beperking. Sta als werkgever open voor zijn of haar verhaal en als werkzoekende vat de soms wellicht onhandige vragen op als nieuwsgierigheid. Iemand die jouw beperking niet kent zou je niet altijd meteen omarmen.  Ik denk zeker bij mensen die weinig ervaring hebben met mensen met een beperking die ook nog diploma’s hebben, handelen vanuit ervaringen die niet hoeven te passen bij jou. Vat dit niet persoonlijk op, maar zie het als een uitdaging door te zeggen: Hier ben ik! Ik ben .. en heb die beperking, maar vooral heel veel kwaliteiten in huis. Ga daarbij ook vooral in gesprek met medestudenten of afgestudeerden met een beperking, ieder heeft weer andere kennis en ervaring en netwerk die je wellicht verder kunnen helpen.

Mijn belangrijkste conclusie is dan ook laten we als werkzoekende met elkaar zeggen “dit ben ik”  en mijn advies aan werkbegeleiders is dus zet de mogelijkheden centraal en niet de beperking. We zullen zien dat er dan deuren open zullen gaan, die vooraf wellicht niet waren bedacht, want iedereen heeft ondanks de misschien soms zelfde beperkingen een uniek verhaal!

Ik hoop dat mijn gegeven tips jullie helpen of inspireren. Ik hoop steeds beter te worden in het schrijven van een blog.

Reacties zijn ook van harte welkom!

Succes met zeggen "hier ben ik!" 

Johan Weishaupt

 

 

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Reactie door: kyra757@hotmail.com • 24 november 2017 • 06.04 uur
Ben het er mee eens. Dat je ook vanuit de werkzoekende met beperingen dingen moet doen om zichtbaar te zijn.

Blogger/vlogger

 

Johan Weishaupt

Mijn naam is Johan weishaupt. Ik werk op de Hanzehogeschool als projectmedewerker,trainer en onderzoeker. ik ben erg gedreven in de missie een inclusieve samenleving te creƫren . De reden waarom ik hier blog is, omdat ik vind dat de mogelijkheden van mensen met een beperking vaak niet gezien worden. Dit platform kan hier mogelijk aan bijdragen dit te verbeteren.

j.a.weishaupt@pl.hanze.nl

Recente blogs & vlogs

 
25 januari 2019

Solliciteren met ASS

 
08 januari 2019

Studievertraging: zo erg is het helemaal niet.

 
31 december 2018

2018: Jaar van..

 
30 december 2018

VN-verdrag: Weet jij wat het is?

 
30 december 2018

Van studie naar een echte baan: rete-spannend!

Ga naar alle blogs & vlogs