Partime stage lopen met een functiebeperking

Stage lopen met een beperking is niet altijd even makkelijk. Om met de deur in huis te vallen: hoe soepel het verloopt heb je helaas niet altijd zelf in de hand, factoren zoals een stagebedrijf en je opleiding/school spelen een grote rol hierin. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen gewoon een beetje realistisch is… Als ik nu al weet dat ik na mijn studie nooit fulltime kan werken, waarom zou ik dat wel tijdens mijn stage moeten kunnen? Vandaag zal ik tips delen en vertellen hoe mijn stage nu verloopt.
 
STAGE MET EEN BEPERKING
Na mijn niet zo goede ervaringen op het mbo met stage was ik een beetje nerveus over hoe mijn hbo opleiding dit zou gaan oppakken. Maar er waren totaal geen problemen. Ik was een beetje overdonderd, ik had namelijk verwacht dat ik al mijn argumenten uit de kast moest trekken. Ik heb het als eerste met mijn SLB’er (studie loopbaan begeleider) besproken, die meteen aangaf dat ik parttime kon stage lopen. Verbaast vroeg ik nog ‘moet ik dan langer stage lopen?’, ‘nee’ was het antwoord, ‘ik geloof erin dat je het gewoon af krijgt wat je moet maken binnen die weken’. Oke. Dat was even iets anders dan op het mbo waar ik voor dit onderwerp moest strijden en onmogelijk kon winnen.


TIPS VOOR STAGE LOPEN
1. Kijk naar jou mogelijkheden voor stage met een beperking. Ik heb hier al eerder een artikel over geschreven, graag verwijs ik je door. Dit artikel schreef ik 2 jaar geleden, toen ik net van mbo af kwam. Ik had toen nog geen goede ervaring met school die meedacht over stage. Daarom keek ik al vroeg naar stage voor hbo. Sowieso is vroeg beginnen en je oriënteren erg belangrijk! Op deze manier kom je er achter wat jouw mogelijkheden zijn.
2. Vind een organisatie die bij je past. Ik ben er de afgelopen jaren achter gekomen dat overheidsinstanties of stichtingen de beste organisaties zijn voor mij. Deze organisaties zijn flexibel en hier werkt bijna niemand fulltime. Ik heb eerder bij een commercieel bedrijf stage gelopen, hier moeten ze omzet maken en dan komt er automatisch een soort druk op je, een verwachting. De verwachting is al gauw dat je fulltime werkt. Bij een organisatie stage lopen die het niet erg vind dat je parttime werkt is ideaal.
3. Besprek alles duidelijk met school en stage. Ik wil bijna zeggen, zet het zwart op wit! Maak met school afspraken over het aantal uren dat je kunt werken en hoe lang. Sommige opleidingen zullen van je verwachten dat als je minder uur werkt je langer stage loopt, andere opleidingen niet. Ook op stage maak je duidelijke afspraken en geef je duidelijk aan wat je wel en niet kunt.
4. Wat ik bij de stage die ik nu doe op voorhand anders heb gedaan dan eerdere keren is al bij ‘titel’ van motivatiebrief en cv aangeven dat ik een parttime stage zoek, niet alleen ‘stage’.

Volg mij ook via mijn blog of op Instagram!

Originele post op Hou Het Luchtig: https://www.houhetluchtig.nl/stage-beperking/Liefs, Fenna

Reactie(s)

Reactie* (maximaal 400 karakters)
E-mailadres*
Velden met een * zijn verplichte velden en noodzakelijk voor een juiste verwerking van het formulier
Nog geen reactie

Blogger/vlogger

 

Fenna - Hou Het Luchtig

Ik ben Fenna van Kerckhoven, 21 jaar en ik blog en vlog onder de naam Hou Het Luchtig. Een website waar ik de positieve kant van een beperking laat zien. Ik woon in het zuiden van Nederland en ik studeer hbo-communicatie. Ik ben gek op een goed boek, een gezellig dagje met vriendinnen shoppen, sushi, fotograferen en snowboarden. Op www.houhetluchtig.nl schrijf ik over mijn beperkingen. Ik heb een longziekte (BPD), daardoor ben ik snel ziek en heb ik 30% minder longinhoud. Hierdoor ben ik chronisch moe. Ook heb ik drie krommingen in mijn ruggenwervel (scoliose), dit veroorzaakt pijn in mijn rug. Daarnaast heb ik een prikkelbare darm (PDS) en ik ben dyslectisch. Het lijkt heel veel en dat is het misschien ik ook wel. Maar ik ben ook gewoon Fenna!

info@houhetluchtig.nl